Chipmærkning

Chipmærkning

I dag chipper man mange arter dyr som bla. hunde, katte, heste, kaniner, m.m.

I Danmark er det lovpligtigt at ID mærke sin hund. Dette vil sige, at din hund skal enten chippes eller mærkes ved tatovering.

I bekendtgørelse nr. 259 "lov om hunde" står der følgende :

§1, stk. 1 : "Besidderen af en hund skal sørge for, at hunden, inden den er 8 uger gammel, er mærket og registreret. Besidderen af en hund skal endvidere sørge for, at hunden, fra den er er 4 måneder gammel, bærer halsbånd forsynet med et skilt, der angiver besidderens navn og adresse." (kilde: retsinformation.dk)


Ved dette menes, at din hund skal være mærket inden den fylder 8 uger og ligeledes registreres i Dansk Hunderegister. Derfor vil de fleste opdrættere også have sørget for dette, når du køber din hvalp/hund.

Hvad er en chip?


En chip er en lille elektronisk implantat, som er ca. 1 cm lang og et par mm i diameter. Chippen lægges under huden med en kanyle i hundens venstre side af halsen (dog nogle racer har kompensation til at ligge den mellem skulderbladene). Det er samme chip, som man bruger lige meget om det er en hest, hund, kat m.m. man skal chippe. Dog har de forskellige arter deres eget artsregister.


De fleste myndigheder, som har med dyr at gøre, kan aflæse chippen med en scanner. Dvs. alle dyrlæger, falck, politi, dyreinternater m.m. kan aflæse chippen og slå op i de forskellige registre, hvem dyret tilhører. Det er derfor meget vigtigt, at man husker at opdatere det register, ens kæledyr er registreret i, hvis man skifter adresse, telefonnummer eller hvis dyret flytter og har fået nye ejere.

Rejse


Skal du ud og rejse med enten din hund eller kat, er det også lovpligtigt, at dyret er chippet.

Kat


Det er endnu ikke lovpligtigt, at din kat skal være chippet eller mærket med tatovering i Danmark. Dog kan det være en fordel at mærke sin kat, hvis den en dag skulle blive væk. Når andre finder den, kan de "aflæse", hvor den hører til.

I sin søgen er det vigtigt at huske, at der findes to katteregistre i Danmark:

- Det danske katteregister

- Dansk katteregister

Så hvis du ikke kan finde mærket i det ene register, så prøv det andet.


Desuden får mange chippet deres kat, da der findes en kattelem, som kun lukker katte ind på chip.