Flåter

FLÅTER


HVAD ER EN FLÅT??


Normalt opfattes og omtales en flåt, som en tæge, hvilket er ukkorekt, da flåten har 8 ben, suger blod og er i familie med edderkoppen, hvorpå tægen kun har 6 ben og er et insekt.

HVORDAN BIDER FLÅTEN?


Skovflåten reagerer på bevægelse, lugt og temperatur og befinder sig ofte i skyggefulde områder i knæhøjde. Her venter den på, at et pattedyr kommer forbi, som den kan gribe fat i. Når flåten har fundet et bart stykke hud, borer den sine munddele ind i huden og ned til en blodåre. Spyttet flåten udskiller virker lokalbedøvende og derfor mærkes biddet ikke.

Skovflåten kan sidde fast i op til 14 dage og suge blod, hvis den ikke opdages inden. Der vil dog oftes gå 24 timer før flåten begynder at overføre fx. bakterier og virus.

SYDOMME FLÅTEN KAN OVERFØRE:


  • Mikroorganismen Borrelia Burgdorfor
    • Hos hunde ser man at mellem 15-20 % af danske hunde har antistoffer for Borrelia Burgdorfor, hvilket vil sige, at de på et tidspunkt har haft smitten. Denne sygdom kaldes også Borreliose
  • En anden mikroorganisme flåten også kan overføre kaldes Anaplasma Phagocytophilia, i daglig tale Anaplasmose
  • Den farlige flavivirus som kan udvikle sig til Tick-Borne Encephalitis (TBE) som i daglig tale kaldes for Europæisk Hjernebetændelse

VÆK MED FLÅTEN!


Flåter skal fjernes så hurtigt de opdages! Og det er vigtigt at hele flåten fjernes.

Brug en flåttang, som griber fat om flåtens hoved helt nede ved huden. Drej flåttangen rundt indtil flåten selv slipper taget i dyret. På denne måde får man hele flåten med ud.


BESKYT DIT DYR MOD FLÅTER


Der findes flere forskellige produkter til både hund og kat som forebygger mod flåter. Disse findes som fx. spot-on, tabletter m.m.

Desuden kan man vaccinere sin hund mod Borreliose. Læs mere om denne vaccine under "vaccinationer til hund".

Facebook


Følg os gerne på Facebook hvor vi viser lidt af hvad der sker hos os på klinikken.

Kontakt os

Storegade 97

4780 Stege

55 81 56 56

Åbningstider


Mandag - Fredag: 08:00 - 16:30

Lørdag: 08:00 - 12:00

Søn- og helligdage: Lukket

© Copyright. All Rights Reserved by Møns Dyrlæger