Når du anskaffer dig en hund, er det en god ide at tænke på, om du ønsker, din hund skal forblive fertil (mulighed for at avle) eller om du ønsker, den skal neutraliseres (steriliseres/kastreres).
Denne beslutning skal tages på baggrund af flere forskellige overvejelser: ønsker du den skal avle, ønsker du slet ikke at avle, hvordan vil det påvirke din hund adfærdsmæssigt, hvilke sygdomme kan den undgå og hvilke har den større risiko for at få.
Herunder er skrevet flere af de ting, du skal have med i dine overvejelser, inden du tager den endelige beslutning
Du undgår løbetid og dermed den blødning der følger
Du undgår hunden bliver falsk drægtig
Du undgår helt sikkert at din hunhund bliver drægtig. Undgår spekulationerne om en uønsket drægtighed fordi hun stak af i løbetiden eller naboens hanhunde sprang over hegnet ind i haven.
Du undgår at hun får livmoderbetændelse (pyometra).
Risikoen for brystcancer nedsættes - jo tidligere hun steriliseres jo bedre effekt
Risikoen for tumorer i skeden nedsættes
Risiko for overvægt – din hund bliver ofte mere sulten, men da hendes energiforbrug mindskes, er det meget vigtigt, at du holder øje med hendes vægt og nedsætter fodermængden efter behov.
Risiko for urininkontinens senere i livet – dette kan næsten altid behandles men kræver medicin dagligt eller flere gange om ugen (varierer fra dyr til dyr) resten af dyrets levetid. Jo tidligere hun steriliseres jo større er risikoen.
Nogle racer har tendens til pelsforandringer
Let øget risiko for korsbåndsskade
Der er en mulig risiko for øget forekomst af flere forskellige former for cancer hos forskellige racer.
Hvis du har besluttet, at din hunhund skal steriliseres, er det vigtigt, det bliver gjort på det rigtige tidspunkt.
Når de forskellige fordele og ulemper sammenfattes, vil det optimale tidspunkt være mellem 1. og 2. løbetid. Mellem løbetiderne er der en periode, hvor hundens hormoner ”er i ro”, og i denne periode skal din hunhund steriliseres.
Hos Møns Dyrlæger anbefaler vi derfor, at din hunhund steriliseres ca. 4 måneder efter de første sikre tegn på, hun er startet på sin første løbetid.
Inden du begynder at læse om fordele og ulemper ved kastration, er der noget, du skal være opmærksom på først.
Det er vigtigt at forstå, at kastration ikke kan forbedre alle adfærdsproblemer, men kun har en direkte effekt på kønsrelaterede problemer - og heller ikke disse er der sikker effekt på.
Ligeledes er det meget vigtigt at vide, at hvis din hund er usikker/nervøs/bange, risikerer han at blive mere angst og muligvis aggressiv, hvis han bliver kastreret. Hos Møns Dyrlæger fraråder vi derfor at kastrere hunde med denne adfærd – vent et år eller mere og se hvordan han udvikler sig.
Du undgår din hanhund parrer uønsket
Han strejfer ikke efter tæver i løbetid – kan i hvert fald ikke ”blive far” hvis han gør
Ingen risiko for godartet/naturlig forstørrelse af prostata
Meget nedsat risiko for betændelse i prostata
Ingen risiko for kræft omkring endetarm (Perineal adenom)
Meget lille risiko for mellemkødsbrok
Risiko for overvægt – din hund bliver ofte mere sulten, men da hans energiforbrug mindskes, er det meget vigtigt, at du holder øje med hans vægt og nedsætter fodermængden efter behov.
Risiko for pelsforandringer hos visse racer
Let øget risiko for korsbåndsskade
Der er en mulig risiko for øget forekomst af flere forskellige former for cancer hos forskellige racer herunder bl.a. prostatacancer.
For hanhunden er det primært den adfærdsmæssige påvirkning ved kastration, som influerer på ”det rette tidspunkt”. Hormonerne skal bruges til at ”modne” hjernen i puberteten og desuden give den unge hund mod til at møde verden.
Hos Møns Dyrlæger anbefaler vi derfor, at din hanhund skal være minimum 1 år, før han bliver kastreret.
Er du stadig i tvivl
Hvis du stadig ikke helt ved, om kastration er det, du ønsker, er det muligt at ”medicinsk kastrere” din hanhund. Det betyder, at han ikke er kastreret resten af livet, men kun i nogle måneder. Du vil i denne periode kunne observere, hvordan han påvirkes og beslutte om han efterfølgende skal kastreres kirurgisk (det kan ikke ændres igen).
Mandag - Fredag: 08:00 - 16:30
Lørdag: 08:00 - 12:00
Søn- og helligdage: Lukket
© Copyright. All Rights Reserved by Møns Dyrlæger